Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Resetowanie ustawień
Reset

Realizacja programu „Trzymaj formę” w klasie 1b – warsztaty kulinarne

Realizacja programu „Trzymaj formę” w klasie 1b – warsztaty kulinarne

 

4 maja, na zaproszenie koordynatorek ogólnopolskiego projektu „Trzymaj formę” p. Julity Hańskiej-Hnat i p. Barbary Kosztołowicz, w klasie 1B gościliśmy nauczyciela przedmiotów gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku – p. Krzysztofa Indyka wraz z uczniami.
 
      Na prelekcję o zdrowym odżywianiu przygotowaną przez uczniów „ekonomika” zaprosiliśmy również klasę 1A. Dzieci dowiedziały się, jak bardzo ważne jest codzienne spożywanie owoców, warzyw i soków oraz, jak stworzyć zdrowe przekąski z mnóstwem witamin. Zasady zdrowego żywienia, o których powinien pamiętać każdy z nas:

  1. Jedz śniadanie.
  2. Dbaj o regularność posiłków.
  3. Jedz produkty wieloziarniste.
  4. Urozmaicaj posiłki.
  5. Jedz codziennie porcje warzyw i owoców.
  6. Pij wodę.
  7. Pij szklankę mleka dziennie.
  8. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja. Wybieraj chude mięso. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i wędlin.
  9. Unikaj fast foodów , chipsów i słonych przekąsek.
  10. Unikaj spożycia cukru, słodyczy i słodkich napojów. Zastępuj je owocami i orzechami.
  11. Bądź codziennie aktywny fizycznie.

W kolejnej części spotkania odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klasy 1B.
Pierwszaki przygotowały owocowe szaszłyki z produktów sfinansowanych przez rodziców.
Każdy komponował po swojemu, nabijając na patyczki kawałki ulubionych owoców: truskawek, bananów, winogron, kiwi, jabłek, brzoskwiń, pomarańczy, gruszek. Ostatnim etapem  warsztatów było zmiksowanie kolorowych koktajli owocowych. I tym razem korzystaliśmy z bogactwa zakupionych owoców.

Warsztaty kulinarne pozwalają dzieciom, poprzez zabawę i czas spędzony w gronie rówieśników, poznawać nowe smaki oraz otwierać się na eksperymenty kulinarne i wcześniej nieznane potrawy.
To świetny sposób na poznawanie zasad zdrowego żywienia i oswajanie się z różnorodnymi produktami i zasadami panujących w kuchni. Warsztaty rozwijają w dziecku większą samodzielność
w przygotowaniu posiłków, a także w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych.

Pamiętajmy!

     Odpowiednie żywienie ucznia jest warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego. Wpływa także na wyniki osiągane w trakcie nauki. Posiłki, które uczeń spożywa w domu i w szkole powinny zapewniać mu odpowiednią siłę do nauki i zabawy.

Julita Hańska-Hnat

Barbara Kosztołowicz

Data dodania: 2023-05-18 14:17:10
Data edycji: 2023-05-18 15:13:03
Ilość wyświetleń: 260
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej