38-500 Sanok
ul. Stróżowska 4
4 maja, na zaproszenie koordynatorek ogólnopolskiego projektu „Trzymaj formę” – p. Julity Hańskiej-Hnat i p. Barbary Kosztołowicz, w klasie 1B gościliśmy nauczyciela przedmiotów gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku – p. Krzysztofa Indyka wraz z uczniami.
Na prelekcję o zdrowym odżywianiu przygotowaną przez uczniów „ekonomika” zaprosiliśmy również klasę 1A. Dzieci dowiedziały się, jak bardzo ważne jest codzienne spożywanie owoców, warzyw i soków oraz, jak stworzyć zdrowe przekąski z mnóstwem witamin. Zasady zdrowego żywienia, o których powinien pamiętać każdy z nas:
W kolejnej części spotkania odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klasy 1B.
Pierwszaki przygotowały owocowe szaszłyki z produktów sfinansowanych przez rodziców.
Każdy komponował po swojemu, nabijając na patyczki kawałki ulubionych owoców: truskawek, bananów, winogron, kiwi, jabłek, brzoskwiń, pomarańczy, gruszek. Ostatnim etapem warsztatów było zmiksowanie kolorowych koktajli owocowych. I tym razem korzystaliśmy z bogactwa zakupionych owoców.
Warsztaty kulinarne pozwalają dzieciom, poprzez zabawę i czas spędzony w gronie rówieśników, poznawać nowe smaki oraz otwierać się na eksperymenty kulinarne i wcześniej nieznane potrawy.
To świetny sposób na poznawanie zasad zdrowego żywienia i oswajanie się z różnorodnymi produktami i zasadami panujących w kuchni. Warsztaty rozwijają w dziecku większą samodzielność
w przygotowaniu posiłków, a także w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych.
Pamiętajmy!
Odpowiednie żywienie ucznia jest warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego. Wpływa także na wyniki osiągane w trakcie nauki. Posiłki, które uczeń spożywa w domu i w szkole powinny zapewniać mu odpowiednią siłę do nauki i zabawy.
Julita Hańska-Hnat
Barbara Kosztołowicz
38-500 Sanok
ul. Stróżowska 4