Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Resetowanie ustawień
Reset

Konkurs w ramach Promocji Zdrowia ,,Słodyczy gorzki smak”

1. Konkurs skierowany jest do uczniów klas 4-8 mający na celu:

  • pogłębienie działań związanych z kształtowaniem świadomości prozdrowotnej poprzez przekazanie wiedzy o szkodliwości cukru w diecie,
  • kształtowaniem świadomości o tym, ile cukru znajduje się w danym produkcie i jak bardzo jest on szkodliwy,
  • rozwijanie twórczego i krytycznego myślenia,
  • kształtowanie i wzmacnianie świadomości prozdrowotnej i zdrowych nawyków żywieniowych.

2. Praca konkursowa obejmuje stworzenie "Tablicy Kodów Cukru", która w kreatywny sposób przedstawia zawartość cukru w co najmniej 5 różnych produktach spożywczych. Uczestnicy mają za zadanie "rozszyfrować słodycz" poprzez zastosowanie własnych "kodów cukru"  (np. symboli, szyfrów, potworków, map, przetłumaczonych etykiet).

3. Praca konkursowa powinna zawierać:

  • przedstawienie wizualne co najmniej 15 różnych produktów spożywczych,
  • uczestnicy mają za zadanie w kreatywny sposób zilustrować ilość cukru zawartą w danym produkcie, wykorzystując własny system "kodowania" (np. symbole, szyfry, potworki, mapy, przetłumaczone etykiety). Należy dołączyć legendę objaśniającą zastosowany "kod cukru", aby Komisja mogła zrozumieć przedstawione informacje,
  • tytuł pracy umieszczony na przedniej stronie pracy w widocznym miejscu oraz nawiązujący do tematu konkursu,
  • krótkie hasło lub opis, związane z wpływem cukru na zdrowie lub zachęcające do świadomych wyborów żywieniowych,
  • prace konkursowe będą mogły zostać wykonane dowolną techniką. Prace konkursowe wraz z imieniem i nazwiskiem oraz klasą trzeba składać u Pana Piotra Marczaka, segment A 106 do 21.10. 2025r,
  • ogłoszenie wyników Konkursu nastąpi do dnia do 07.11.2025 r. i zostanie opublikowane na stronie naszej szkoły i Facebook.

4. Praca Konkursowa powinna zostać przygotowana w formacie zbliżonym minimum do A3 lub A2 i zostać wykonana dowolną techniką na dowolnym podłożu (papier, tektura, drewno.

Organizatorzy konkursu

Beata Bazalińska, Piotr Marczak

Data dodania: 2025-09-24 15:35:43
Data edycji: 2025-09-24 15:51:02
Ilość wyświetleń: 59
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej