Konkurs w ramach Promocji Zdrowia ,,Słodyczy gorzki smak”
1. Konkurs skierowany jest do uczniów klas 4-8 mający na celu:
pogłębienie działań związanych z kształtowaniem świadomości prozdrowotnej poprzez przekazanie wiedzy o szkodliwości cukru w diecie,
kształtowaniem świadomości o tym, ile cukru znajduje się w danym produkcie i jak bardzo jest on szkodliwy,
rozwijanie twórczego i krytycznego myślenia,
kształtowanie i wzmacnianie świadomości prozdrowotnej i zdrowych nawyków żywieniowych.
2. Praca konkursowa obejmuje stworzenie "Tablicy Kodów Cukru", która w kreatywny sposób przedstawia zawartość cukru w co najmniej 5 różnych produktach spożywczych. Uczestnicy mają za zadanie "rozszyfrować słodycz" poprzez zastosowanie własnych "kodów cukru" (np. symboli, szyfrów, potworków, map, przetłumaczonych etykiet).
3. Praca konkursowa powinna zawierać:
przedstawienie wizualne co najmniej 15 różnych produktów spożywczych,
uczestnicy mają za zadanie w kreatywny sposób zilustrować ilość cukru zawartą w danym produkcie, wykorzystując własny system "kodowania" (np. symbole, szyfry, potworki, mapy, przetłumaczone etykiety). Należy dołączyć legendę objaśniającą zastosowany "kod cukru", aby Komisja mogła zrozumieć przedstawione informacje,
tytuł pracy umieszczony na przedniej stronie pracy w widocznym miejscu oraz nawiązujący do tematu konkursu,
krótkie hasło lub opis, związane z wpływem cukru na zdrowie lub zachęcające do świadomych wyborów żywieniowych,
prace konkursowe będą mogły zostać wykonane dowolną techniką. Prace konkursowe wraz z imieniem i nazwiskiem oraz klasą trzeba składać u Pana Piotra Marczaka, segment A 106 do 21.10. 2025r,
ogłoszenie wyników Konkursu nastąpi do dnia do 07.11.2025 r. i zostanie opublikowane na stronie naszej szkoły i Facebook.
4. Praca Konkursowa powinna zostać przygotowana w formacie zbliżonym minimum do A3 lub A2 i zostać wykonana dowolną techniką na dowolnym podłożu (papier, tektura, drewno.